Tel Çekme Çinko Fosfat Uygulamaları
Tel çekme sektöründe soğuk çekim işlemlerinin kolaylaştırlıması, hızlandırılması ve çekilen tellerde yüksek korozyon dayanımı sağlamak amacıyla daldırma ya da sürekli sistemlerde çinko fosfat kaplama yapılır. Haddeden geçen telin haddeye verdiği zarar düşer, tel çekim hızı artmış olur.
Çinko fosfatlamanın iyi bir şekilde yapılması için teller pas ve yağ dan temizlenmiş olmalıdır. Paslı ve yağlı bir tele çinko fosfat kaplamak mümkün değildir. Bu nedenle fosfatlama öncesi ön temizlik için asit banyosu kullanılır. Genelde hidroklorik veya sülfürik asit kullanımı yaygındır.
Tel Çekme Uygulaması İçin Çinko Fosfat Kaplama Görüntüsü >>>
Tel çekme için çinko fosfat kaplama kalınlığı genellikle 5 - 15 g/m² aralığındadır. Burada dikkat edilmesi gereken ince ve homojen bir kaplama olmasıdır. Tel üzerindeki kaplama ince kristalli veya homojen değil ise çinko fosfat banyosu öncesinde aktivasyon kullanılmalıdır. Aktivasyon kullanımı ile birlikte daha ince, yoğun ve pürüzsüz bir kaplama elde edilir ve çoklu çekimler için kaplama devamlılığı sağlanır.
Teller fosfatlama işleminden sonra nötralizasyon banyosuna alınır. Burada amaç telleri pastan korunmak ve tel üzerinde tuz oluşumu sağlayarak haddeye sabun taşınmasını iyileştirmektir.
Düşük-orta karbonlu tellerin kalibrasyon / skinpass çekimi için çinko fosfatlama hattının son aşamasında reaktif sabun uygulaması faydalı olur. Yüksek çekim hızı ile birlikte çekilmiş ürünlerde paslanmaya karşı yüksek bir koruma sağlanır.
Tel çekme çinko fosfatlama banyolarında 60 - 75 ºC lik bir sıcaklıklar yeterlidir. Banyo kuruluş konsantrasyonu %10 - 25 aralığındadır. Fosfat kaplama için gereken süre 3 - 10 dakika arasındadır. Banyo kuruluşu ve eklemeleri farklı ürünlerle yapılabilir. Ayrıca çinko fosfat banyolarında demir yoğunluğunu düşürmek için hızlandırıcı veya serbest asit düzenleyici kullanılabilir. Çinko fosfat banyoları zamanla çamur oluşturur. Bu çamur belli zamanlarda dekante edilmeli veya bir filtre sistemi ile sürekli dışarı alınmalıdır. Çinko fosfatlama hatlarında dikkat edilmesi gereken parametreler sıcaklık, banyo konsantrasyonu, süre, hızlandırıcı noktası, demir noktası, fosfat noktası, toplam asit ve serbest asit değerleridir.